Motionär eller elitåkare

Som tidigare talats om är det stor skillnad på motionärer och elitåkare. Här ska det då handla mycket om skidåkning, vilket i och för sig också är en sport som kommer att ge alla som utför den på ett moget och säkert sätt en bättre hälsa och kondition. När du vill vara motionär inom skidåkning kommer detta att vara något du förmodligen för det mesta utför under vinterhalvåret, för att kanske kombinera det med löpningdownload (80) och träning på gym under den andra tiden av året. Som alternativ kommer du kanske att vara den som far fram på rullskidor under den tiden som det inte finns snö i Sverige.

Är du den som vill uppnå elitnivå inom den sport som intresserar dig kommer du att få träna hårt, vilken sport det än gäller. Här handlar det oftast om ett intresse som har börjat i unga år och är du då den som har valt skidåkning kan du ha gått på någon av de skidskolor som finns runt om i landet. Här kommer du då att vara den som senare för att få bästa möjligheter till träning bosätter dig i den kallare delen av Sverige där möjligheterna till snö är större. När det inte finns snö är du definitivt den som tar fram dina rullskidor för en effektiv träning.

Skillnaden på att vara motionär eller att träna en sport på elitnivå är enorm. När du utövar den som motionär kommer du själv att kunna välja hur ofta du ska träna, men när det gäller elitnivå kommer du idag att vara beroende av mycket. På elitnivå kommer du att ha ett strikt träningsprogram, vara en del i ett lag samt att du har en speciell kosthållning som ger dig all den positiva energi du behöver. Detta är ett val som brukar göras i unga år och kommer att påverka hela ditt liv.